Slibovaná reportáž z prvního Česko-Slovenského závodu hovawartů 14.9.2013

Všechno začalo už v loňském roce, kdy se po Mistrovství HW v Bochovicích domluvili Cyril s Romanem Rakovanem, výcvikářem ze slovenského HWK, že by bylo pěkné uspořádat takový závod společně.
Nejdříve byl tvrdý oříšek vybrat termín, aby se nekryl v ani jedné zemi s termíny výstav, výcvikových táborů a jiných akcí. Vyplynulo z toho osudové datum 14. září 2013.
Termín pro uzávěrku přihlášek (30.8.2013) byl pro mnohé úplně zbytečným, protože v den uzávěrky jsme měli oficiálně přihlášené tři psy a asi 5 jich bylo jen „na hubu“. Objednat poháry a vytvořit diplomy, když nevíte počet, je složité, obzvláště když chcete ocenit každého účastníka. Podmínkou pro otevření kategorie byl minimální počet 3 závodníci. Museli jsme všechny znovu obtelefonovávat a doprošovat se přihlášek.
Cyril s Darciusem chtěl původně nastoupit s kamarádem Adamem Haf Raf a jeho paničkou Vlaďkou do kategorie IPO 2. Doufali, že se k nim ještě přidá nějaký závodník ze Slovenska. Jenže člověk mění a osud začal míchat karty jinak!
Dársík si při obranách poranil záda. Naštěstí nic vážného, ale po vyšetření u ortopeda padlo rozhodnutí, že musí mít do konce září absolutní klid. Přihlásili se tedy do kategorie stopařské FPr 3. Do IPO 2 se přihlásila Renata Králová se svojí chlupatou holčičkou Cherdou (Angie Coras Garden) a ještě jsme „ukecali“ Blaku Hriagyelovou s Falconem Gora Monte. Tím byla kategorie IPO 2 zachráněná. Druhého září jsme zadali vyrobit poháry.
Jenže to ještě nebylo zdaleka všemu konec. Úplně jako blesk z čistého nebe onemocněl Adámek a za tři dny „léčby“ náhle zemřel. To nám vzalo chuť vůbec něco pořádat. Jenže už bylo vše rozběhnuté a tak jsme zaťali zuby a znovu začali přesvědčovat, aby se někdo dohlásil do IPO 2. Ač má plno hovawartů na svých stránkách vychloubačně uvedeno, jak pracují. Nikdo se nenašel! Jako náhradník tedy přestoupil Cyril s Dársíkem a trnuli jsme hrůzou, jak to zvládnou.
Po příjezdu do Brna na krásný cvičák na Rybníčku a milém přivítání paní Alicí jsme vybalili všechny ceny. Našli jsme skvělé sponzory, kterým ještě touto cestou děkuji. Páteční tréninky už probíhaly za střídavého deště, sluníčka i krupobití. Večer asi v deset hodin však spustil vítr a liják, který neustal ani ráno.
Nastupovali jsme všichni v pláštěnkách a nepromokavých bundách, jen těm našim chlupáčkům pršelo do kožíšků a při poslušnostech i do očiček. Ale všichni závodníci byli skvělí a za vzájemné podpory i závodění ve stylu fair play proběhl celý závod.
Kategorie IPO 2 byla ze všech nejsledovanější a pro Cyrila a Darciuse i emotivní závod, protože se rozhodli „bojovat“ za zemřelého Adámky (Adama Haf Raf), který by jistě v této kategorii exceloval. Oba se moc snažili a tak se také všechno nepovedlo, ale nakonec byl Darcius jedinný, který zvládl i obranu a tak závod pro Adámka vyhrál!
Na stupních vítězů Cyril pozdvižením ruky i pohledem poslal pohár do nebíčka.
Všichni závodníci se už teď těší na další Česko-Slovenský závod, který bude na Slovensku ????

This entry was posted in Výcvik. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>